Η σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας ξεκίνησε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Την εποχή εκείνη, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην μεταπολεμική Ελλάδα και οι πνευματικές ανησυχίες του νεαρού Δημήτρη Δήμου, που διψούσε για γνώση και μάθηση τον οδήγησαν πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, αναζητώντας μέσω μιας άρτιας εκπαίδευσης, πρόοδο και ευημερία.
Πέστροφες Saumonée Δ. ΔΗΜΟΥ από το 1966
Η σύλληψη της επιχειρηματικής ιδέας ξεκίνησε ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Την εποχή εκείνη, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στην μεταπολεμική Ελλάδα και οι πνευματικές ανησυχίες του νεαρού Δημήτρη Δήμου, που διψούσε για γνώση και μάθηση τον οδήγησαν πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, αναζητώντας μέσω μιας άρτιας εκπαίδευσης, πρόοδο και ευημερία.
Το έτος 1955 έλαβε μέρος σε μια αποστολή επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης νεαρών ατόμων που είχε διοργανώσει ο Οργανισμός Κωπαΐδας στη Δανία. Εκεί διακρίθηκε για τις καλές του επιδόσεις, έλαβε υποτροφία από το Υπουργείο Γεωργίας και αποφοίτησε την ζωοτεχνική σχολή Tune Landboskole της Δανίας, μιας χώρας με μεγάλη παράδοση και τεχνογνωσία στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας εσωτερικών υδάτων.
Επιστρέφοντας το 1957 στον Ορχομενό, ο Δημήτρης Δήμου γεμάτος γνώσεις, όνειρα και φιλοδοξίες, προσδοκούσε να αναπτύξει στον τόπο καταγωγής του νέες και καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αποφάσισε να αγοράσει την έκταση που χρησιμοποιούσε παλαιότερα για κτηνοτροφική χρήση ο πατέρας του Γεώργιος, επειδή το φυσικό περιβάλλον και τα κρυστάλλινα νερά των πηγών Χαρίτων στην περιοχή αυτή δημιουργούσαν άριστες συνθήκες για την εκτροφή σολομονίδων και παρείχε πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη και εφαρμογή των επιχειρηματικών του σχεδίων στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας που κυοφορούσε την εποχή εκείνη στη χώρα μας.
Το έτος 1966, μετά την περάτωση των ιχθυοτροφικών εγκαταστάσεων και ύστερα από τρεις επιτυχημένες δοκιμαστικές εκτροφές γόνου, ιδρύθηκε υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Γεωργίας στον Ορχομενό Βοιωτίας μια εξαιρετικά πρωτοποριακή για την συγκεκριμένη περιοχή και ιστορικά μια από τις πρώτες στην Ελλάδα, καινοτόμα, οργανωμένη μονάδα πεστροφοκαλλιέργειας, σκανδιναβικών προδιαγραφών, πλήρως καθετοποιημένη με παραγωγικές δραστηριότητες που εκτείνονταν από την εκκόλαψη των αυγών πέστροφας, την εκτροφή, μεταποίηση (φιλετοποίηση - συσκευασία) και διάθεση του τελικού προϊόντος της, την περίφημη καπνιστή πέστροφα Saumonée Δ. Δήμου στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά.
Τα τεχνικά έργα υποδομής και τα έργα εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου της επιχείρησης, έγιναν με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και δέχτηκαν κοσμοπολίτικες επιρροές από τη μακρά σταδιοδρομία του ιδιοκτήτη της, ως Προξενικού Ακολούθου της χώρας μας στο εξωτερικό. Το άλλοτε υποβαθμισμένο και εγκαταλελειμμένο τοπίο αναδείχτηκε σε μια νέα πλουτοπαραγωγική πηγή.
Στην πορεία επενδύθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την αγορά φούρνων κάπνισης ιχθύων και μηχανολογικού εξοπλισμού από το εξωτερικό. Συγχρόνως προσκλήθηκε από τη Δανία τεχνολόγος τροφίμων, εξειδικευμένος στην κάπνιση της πέστροφας.
Στo πλαίσιo της διαφημιστικής καμπάνιας και επειδή την εποχή εκείνη η πέστροφα Saumonée δεν ήταν γνωστή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, τοποθετήθηκαν ενυδρεία με ζωντανές πέστροφες Saumonée Δ. Δήμου σε επιλεγμένα καταστήματα ντελικατέσεν στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την προβολή και προώθηση τους.
Τα μεγαλόπνοα σχέδια του ιδρυτή της, Δημήτρη Δήμου αναπτύσσονταν σταδιακά και άρχισαν να ευοδώνουν. Η υποδειγματική λειτουργία της επιχείρησης, την οδήγησε σε ταχεία ανάπτυξη.
Το τελικό προϊόν της επιχείρησης μας, το καπνιστό φιλέτο πέστροφας Saumonée Δ. Δήμου, αεροστεγώς συσκευασμένο, γίνεται περιζήτητο, αποκτώντας στην πάροδο των χρόνων ταυτότητα και διαβατήριο. Στο εκλεκτό πελατολόγιο της επιχείρησης συγκαταλέγονταν:
Η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας (Hilton, Αστέρας Βουλιαγμένης, Μεγάλη Βρετάνια, Miramare Ρόδου, Corfu Palace Κέρκυρας) και το Catering της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Εξήχθη επίσης στις απαιτητικότερες αγορές της Ευρώπης (Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) και στο Κουβέιτ.
Εξ αιτίας της απήχησης, του ειδυλλιακού φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο και η επιχείρηση αναδεικνύει και προστατεύει, η μονάδα μας γίνεται γνωστή στο ευρύτερο κοινό, την επισκέπτονταν και την επισκέπτονται πλήθος κόσμου, τόσο από το εσωτερικό όσο και από την Ευρώπη, επιστήμονες της ιχθυοκαλλιέργειας, απλοί πολίτες, σχολεία, κλπ. Αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών και αναφέρεται ως σημαντικό αξιοθέατο στους τουριστικούς οδηγούς.